Pudina leaves ပူဒီနာရွက်
အိပ်မပျော်သူများအတွက် ပူစီနံရွက် ဖတ်ချိနိတမိနစ်
တင်ထားတာကို ခဏခဏတွေ့ရတယ်။
Pudina leaves ကိုအစားအသောက်တွေမှာ အဓိကသုံးပါတယ်။ အိနိယမှာတော့ နေရာအတော်များများမှာ သုံးတယ်။ ဟင်း၊ လက်ဖက်ရည်၊ သောက်စရာ၊ ဂျယ်လီ၊ အချုရည်၊ အိုင်စ်ခရင်မ်၊ ကင်ဒီ။
ကျန်းမာရေး
အစာကျေချက်တာကူညီတယ်။ ရောင်တာသက်သာစေတယ်။
ခံတွင်းသန့်ရှင်းရေးမှာလည်း သုံးကြတယ်။
Mint essential oil နဲ့ menthol ရောသုံးတယ်။ သွးတိုက်ဆေးထဲထည့်တယ်။ chewing gum ငုံဆေးချိုချဉ်။
အမှုန့်က ဆံပင်ကျွတ်တာသက်သာစေတယ်။ ဝကခြံ သက်သောစေတယ်။
Mint water သောက်စရာလုပ်တယ်။
Mint essential oil အဆီလုပ်ပြီးသုံးရင် aromatherapy အဖြစ် အစာကျေစေတယ်။
ဒီလေ့လာချက်တဲ့မှာ အိပ်ဆေးအဖြစ်သုံးတာ မပါ။
ဒါပေမဲ့ မြန်မာပြည်သားတွေက တယောက်ယောက်နေ တက်စာလို့ပြောတာနဲ့ တက်ကြတယ်။ အိပ်ချင်တယ်ဆိုလည်း အိပ်ပျော်ကြသတဲ့။
ငယ်ငယ်က ပူစီနံ၊ ပူစီနာလို့ အလွယ်ခေါ်ခဲ့တယ်။ နယူးဒေလီရောက်မှ ပူဒီနာ အသံထွက်မှန်သိတယ်။ အိန္ဒိယမှာ Mentha arvensis, Mentha piperita နဲ့ Mentha spicata လို့ခေါ်ကြတယ်။
သူများတွေဆီမှာ ဆေးအဖြစ်သုံးကြတယ်။ ဟာဘယ်ဆေး ကျမ်းတွေမှာ အက်စစ်များတာ၊ လေအောင့်တာ၊ လေတက်တာအတွက် ညွှန်းတယ်။ IBS ခေါ် ဝမ်းမငြိမ်ရောဂါအတွက်လည်း ညွှန်းတယ်။ Spearmint oil ဆိုတာလည်း အဲတာကို အဆီထုတ်ထားတာ။ အနံ့က သိသာတယ်။ Antioxidants အင်တိုင်ကောက်ဆီဒင့်ဓါတ် ပါတယ်။ မကောင်းတာတွေကိုချေဖျက်ပေးနိုင်စွမ်းရှိတယ်။ Peppermint နဲ့ Mint ခေါ် အနံ့ဆိုးသက်ဆေးအဖြစ် သုံးတယ်။
မြန်မာပြည်မှာ စမူဆာနဲ့တွဲစားတယ်။ ဆိတ်သားကင်သုပ်ထဲထည့်စားတယ်။ ဒံပေါက်နဲ့စားကြတယ်။ အိမ်မှာတော့ စားချင်တဲ့အခါ စားရအောင် စိုက်တာ။ စမူဆာနဲ့ ဆိတ်သားကင်သုပ်။ ဘယ်တော့လုပ်မလဲ မသိ။ ကျွန်တော်က စမူဆာကို မြန်မာပြည်ကလိုကြော်တာ၊ သုပ်တာသာကြိုက်တယ်။ မဒရပ်စ်မှာ မြန်မာပြည်နဲ့ အတူတူ။ ကျွန်တော်တို့က သူတို့သွားတူတာ။ ဗမာတချို့က စမူဆာထဲမှာ မဆိုင်တာတွေထည့်ကြတာ မကြိုက်ပါ။
ကျန်းမာရေးအသိဆိုတာ ချဲ့ကားပြောတာလည်း မမှန်။ လျှော့ပေါရေးတာလည်း မမှန်ပါ။
Pudina Crop Farming Guide | Apni Kheti
ဒေါက်တာတင့်ဆွေ
Comments
Post a Comment