အသက် ၆၀ နှစ်များတွင် အရိုးကျိုးခြင်း၊ နှလုံးပြဿနာများကို မည်သို့ရှောင်ရှားနိုင်သနည်း
သတိရှိသောအစားအသောက်အလေ့အထရှိသူများနှင့် ပုံမှန်ကိုယ်လက်လှုပ်ရှားမှု ပြုလုပ်သူများသည် နှလုံးရောဂါနှင့်ဆက်စပ်သော အရိုးကျိုးခြင်း သို့မဟုတ် သေဆုံးနိုင်ခြေနည်းပါးသည်။
အသက် ၆၅ နှစ်ဝန်းကျင်ရှိ အရွယ်ရောက်ပြီးသူများကို အနှစ် ၂၀ သုတေသနပြုခဲ့ကြသည်။
ပိုမိုသတိရှိသော အစားအသောက်ရွေးချယ်မှုနှင့် အရိုးကျိုးနိုင်ခြေနှင့် နှလုံးရောဂါ သေဆုံးနိုင်ခြေ အနည်းငယ် လျော့နည်းကြောင်း သုတေသီများက တွေ့ရှိခဲ့သည်။
အရွယ်ရောက်ပြီးသူသည် အသက်လယ်ပိုင်းနှင့် အသက်ကြီးသောအရွယ်သို့ ရောက်ရှိလာသည်နှင့်အမျှ အရိုးကျိုးခြင်းနှင့် နှလုံးရောဂါသည် စိုးရိမ်စရာဖြစ်လာသည်။ သက်ကြီးရွယ်အိုများသည် တင်ပါးဆုံရိုးကျိုးပြီးနောက် သေဆုံးနှုန်းမြင့်မားပြီး အသက် ၆၅ နှစ်နှင့်အထက် လူကြီးများတွင် သေဆုံးမှု၏ အဓိကအကြောင်းရင်းမှာ နှလုံးရောဂါဖြစ်သည်။
Osteoporosis သည် အရိုးများကို အားနည်းစေပြီး အရိုးကျိုးခြင်းများကို တိုးလာစေနိုင်သည်။
အာဟာရရွေးချယ်မှုများသည် ကျန်းမာရေးကို ထိန်းသိမ်းရာတွင် အရေးကြီးသော ကဏ္ဍတခုဖြစ်သောကြောင့် လက်ရှိအကြံပြုချက်များသည့်လျော်ဆဲရှိမရှိကို သုတေသီများက မကြာခဏ စစ်ဆေးပြီး အထောက်အထားအသစ်များ ပေါ်ပေါက်လာသည့်အခါ ၎င်းတို့ကို ချိန်ညှိပေးလေ့ရှိသည်။
သက်ကြီးရွယ်အိုများအတွက် ရေရှည်တွင် အရိုးကျိုးခြင်းနှင့် နှလုံးရောဂါကြောင့် သေဆုံးမှုနှုန်းကို သတိထား စားသောက်ခြင်းနှင့် ကယ်လ်စီယမ် စားသုံးမှုအား မည်ကဲ့သို့ အကျိုးသက်ရောက်စေသည်ကို လေ့လာခဲ့သည်။ ကယ်လ်စီယမ်သည် အရိုးကျန်းမာရေးနှင့် ဆက်စပ်နေပြီး နှလုံးကျန်းမာစေသော အစားအသောက်များ စားသုံးခြင်းသည် နှလုံးရောဂါဖြစ်နိုင်ချေကို လျှော့ချပေးနိုင်သည်။
ပေါင်မုန့်ဖြူ၊ ချစ်ပ်များ၊ သကြားနှင့် အဆီများသော နို့ထွက်ပစ္စည်းများကို စားသုံးမှုနည်းသော သစ်သီးများ၊ ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ၊ အစေ့အဆန်များ နှင့် အဆီများသောငါးများ စားသုံးမှု မြင့်မားခြင်းကြောင့် အထူး သတိရှိသင့်သည်ဟု ဖော်ပြသည်။
ကယ်လ်စီယမ်စားသုံးခြင်းသည် နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာအန္တရာယ်ကို ထိခိုက်စေနိုင်သည်။
အနှစ် ၂၀ ၏ နောက်ဆက်တွဲ အဆုံးတွင် အမျိုးသား 2% နှင့် အမျိုးသမီး 5% သည် လေ့လာမှုကာလအတွင်း တင်ပါးဆုံရိုးကျိုးခြင်း၊ အမျိုးသမီး 22% နှင့် အမျိုးသား 9% တို့သည် အရိုးကျိုးခြင်း အမျိုးအစား တခုခု ရှိကြသည်။ နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာသေဆုံးမှုအတွက်၊ အမျိုးသား ၁၁ ရာခိုင်နှုန်းနှင့် အမျိုးသမီး ၅% ဖြစ်ပွားသည်။
ကယ်လ်စီယမ်ဓါတ်ကို အတိအကျကြည့်သောအခါ၊ ၎င်းသည် တင်ပါးဆုံရိုးကျိုးခြင်းအန္တရာယ်နှင့် ဆက်စပ်မှုမရှိသော်လည်း ၎င်းသည် နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာ သေဆုံးမှုနှင့်ပတ်သက်၍ အကာအကွယ်ပေးသည့် အကျိုးကျေးဇူးနှင့် ဆက်စပ်နေကြောင်း သုတေသီများက မှတ်ချက်ပြုခဲ့သည်။
ကိုယ်လက်လှုပ်ရှားမှုနည်းပါးပြီး ဆေးလိပ်သောက်သည့်မှတ်တမ်းရှိသူများတွင် အရိုးကျိုးခြင်းနှင့် နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာအန္တရာယ်များ တိုးမြင့်လာပါသည်။
အထူးသဖြင့် အရွယ်ရောက်ပြီးသူ လူလတ်ပိုင်းနှင့် သက်ကြီးရွယ်အိုများအထိ အစားအသောက်နှင့် လူနေမှုပုံစံရွေးချယ်မှုဆိုင်ရာ ပြည်သူ့ကျန်းမာရေးအသိပညာပေးခြင်း၏ အရေးပါမှုကို အလေးပေးဖော်ပြထားသည်။ အစားအသောက်များတွင် ကယ်လ်စီယမ်ကို အာရုံစိုက်ခြင်းကဲ့သို့သော အရိုးကျန်းမာရေးကို မြှင့်တင်ပေးခြင်းသည် နှလုံးကို ကာကွယ်ပေးသည့် အကျိုးကျေးဇူးများကိုလည်း ပေးနိုင်ပါသည်။
အရိုးနှင့် နှလုံးကျန်းမာရေးကို ကာကွယ်ရန် ကျွမ်းကျင်သူ အကြံပြုချက်များ
ကိုယ်အလေးချိန်ထိန်းဖို့ အကြံပြုထားပါတယ်။
လမ်းလျှောက်ခြင်း၊ ခပ်ရွရွပြေးခြင်း၊ ကခုန်ခြင်းနှင့် အလေးမပေးခြင်းများသည် နှလုံးနှင့်အရိုးများအတွက် အထူးကောင်းမွန်သည်ဟု အကြံပေးသည်။ ဤလုပ်ဆောင်ချက်များသည် အရိုးသိပ်သည်းဆကို နှိုးဆွပေးနေစဉ်တွင် နှလုံးသွေးကြောကျန်းမာရေးကို မြှင့်တင်ပေးပြီး အရိုးဆုံးရှုံးမှုကို ကာကွယ်ပေးပါသည်။
ခွန်အားလေ့ကျင့်မှုနှင့် အကြောဆန့်ခြင်းနှင့် ဟန်ချက်ညီသောလေ့ကျင့်ခန်းများတွင် ပါဝင်ရန် အကြံပြုခဲ့သည်။
အရွက်များ၊ အစိမ်းရောင်ရှိသော ဟင်းသီးဟင်းရွက်များကို ပေါင်းထည့်ခြင်းကဲ့သို့သော အစားအသောက်ဆိုင်ရာ အကြံပြုချက်များစွာကို ပြုလုပ်ခဲ့သည်။
အဆီများသောငါးများ၊ အစေ့အဆန်များ၊ ပဲပင်များ၊ အခွံမာသီးများနှင့် အစေ့အဆန်များ၊ ပဲနို့များကို ရောစပ်နိုင်သည်။ နို့ထွက်ပစ္စည်း သို့မဟုတ် ကယ်လ်စီယမ် ကြွယ်ဝသော အစားအစာများသည်လည်း အရေးကြီးပါသည်။
နှလုံးကျန်းမာစေမယ့် အစားအစာတွေကို အရိုးသန်မာစေတဲ့ လုပ်ဆောင်ချက်တွေနဲ့ ပေါင်းစပ်ခြင်းဖြင့်၊ စနစ်နှစ်ခုလုံးကို တပြိုင်နက် ထောက်ပံ့ပေးနိုင်ပါတယ်ဟု အကြံပြုထားသည်။
ဒေါက်တာတင့်ဆွေ
.jpeg)
Comments
Post a Comment