Acidic Urine ဆီး အက္စစ္ဓါတ္မ်ားေနျခင္း

၁။ ဆရာ မဂၤလာပါရွင့္ apple cider vinegar ေသာက္တာတ္ို႔ extra virgin coconut oil ေသာက္တာတို႔က ဆိုးက်ိဳးရွိလား ေသာက္သင့္လား ေျဖေပးပါဦးရွင့္

ဆိုးက်ိဳးေတာ့ မရွိ။ ထိေရာက္မႈ ေသခ်ာ မေျပာႏိုင္။ ေသာက္မဲ့သူ က်ား-မ-အသက္-ေရာဂါ မသိ။

မ ၂၁နစ္ ေရာဂါမရွိ

၂ မဂၤလာပါဆရာ။ က်မအသက္က ၃၆ ႏွစ္ပါ။ ေျခာက္လအရြယ္သားေလး႐ွိပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္မ႐ွိခင္တုန္းက PH level က (7) ပါ။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနစဥ္အတြင္း ေသြး၊ ဆီး စသည္ျဖင့္ လိုအပ္တာေတြစစ္ပါတယ္။ အဲဒီတုန္းက PH level က (6) ပါ။ အခုစစ္ၾကည့္ေတာ့ (6.5) ပါ။ PH level (7) က အေကာင္းဆံုးအေနအထားအျဖစ္သိထားပါတယ္ဆရာ။ က်မသိခ်င္တာက PH level 7 ျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လိုျပဳမူေနထိုင္ရပါမလဲဆရာ။ ဘယ္လိုအစားအေသာက္မ်ိဳး စားသံုးရမွာပါလဲ။ PH level ကြာျခားေနဟာ ဘယ္အရာေတြေပၚမူတည္ၿပီး အတက္အက်ကြာျခားေနပါသလဲဆရာ။ PH level အနည္းအမ်ားကြာျခားခ်က္ဟာ တျခားမည္သည့္ရာေတြကို အက်ိဳးသက္ေရာက္ေစပါသလဲဆရာ။ ဆရာ ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ပါေစ။

၃။ ဆရာ ကြၽန္ေတာ္ေနပူထဲသြားမိရင္ ဆီးေအာင့္ပါတယ္။ ေနပူထဲၾကာၾကာေနမိေလ ပိုဆိုးေလပါပဲ။ ဆီးတစက္ သြားဖို႔အေရး ေတာ္ေတာ္ႀကိဳးစားရတယ္။ သြားမိရင္လည္းအေတာ္က်င္တယ္။ ေရေႏြးေတြမ်ားထြက္လာသလို ခံစားရတယ္ဆရာ။ ေနပူ ထဲကလည္း မထြက္ရင္မျဖစ္တဲ့အလုပ္မို႔ပါ။ ျဖစ္ေနတာကေတာ့ ၉ ႏွစ္ သားေလာက္ ကတည္းကပါ။ အၿမဲတမ္းျဖစ္ေနတာေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။ ေႏြရာသီဆိုရင္ေတာာ့ ေန႔တိုင္း နီးပါးျဖစ္ပါတယ္။ ေအးရင္ လံုးဝမျဖစ္ပါဘူး ဆရာ။ ဘာ့ေၾကာင့္ ပူရင္ျဖစ္ရတာလဲဆိုတာနဲ႔ ဘာေဆးေတြေသာက္ရင္ေပ်ာက္မလဲဆိုတာ ေလးသိခ်င္လို႔ပါဆရာ။ ေယာက်္ားေလးပါ။ အသက္ကေတာ့ ၂၇ ႏွစ္ပါ။ ေက်းဇူးတင္ ပါတယ္ဆရာ။

လူရဲ႕ဆီးဟာ ပံုမွန္ကိုက အက္စစ္လိုဘဲ။ ပူစပ္စပ္ေနတယ္။ ဓါတုေဗဒလို အက္စစ္ဓါတ္ကို pH နဲ႔ တိုင္းရတယ္။ ဆီးက pH 5.8 နဲ႔ 7 အတြင္းရွိတာ ပံုမွန္ျဖစ္တယ္။ ဆီးလမ္းပိုးဝင္ေနရင္ pH နည္းေနတာ ေတြ႔ရတယ္။ ၾကာသြားျပန္ရင္ တမ်ိဳး ျဖစ္ျပန္တယ္။ pH မ်ားတာကို အယ္လ္ကာလိုင္းျဖစ္ေနတယ္ေခၚတယ္။ ဒါလည္းမေကာင္းဘူး။ ဗီတာမင္ စီ Ascorbic acid ကို ေျပာင္းျပန္မွတ္ပါ အက္စစ္ ေလွ်ာ့ေစႏိုင္တယ္။

ဆီး အက္စစ္ဓါတ္မ်ားေစတဲ့ အေၾကာင္းရင္းေတြကေတာ့ -

• အက္စစ္မ်ားေစတဲ့ အစားအေသာက္ေတြစားတာ၊

• အစာငတ္ခံတာ၊

• ဝမ္းပ်က္တာ၊

• ဆီးခ်ိဳရွိတာ၊

• ေရ-ဆားဓါတ္ နည္းသြားတာ၊

• အသက္ရွဴလမ္း ေရာဂါ တခ်ိဳ႕တို႔ ပါဝင္တယ္။

အစားအေသာက္

အသား၊ ငါး၊ အသဲ၊ ဥ၊ အရက္၊ ဘီယာ၊ ဝိုင္၊ ေပါင္မံု႔၊ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဘက္ရည္၊ ပဲ၊ ေျပာင္ဖူး၊ ဘယ္ရီသီးအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ဆီးသီးအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ရိစ္ ေခၚ တေဆး၊ ခ်ဥ္တဲ့ခရင္မ္၊ ေထာပတ္၊ ေရာဂတ္ေတြက အက္စစ္ဓါတ္ မ်ားေစပါတယ္။ အသား၊ ပင္လယ္စာ၊ အသည္း၊ ႏွလံုး၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ေတြက ယူရစ္အက္စစ္မ်ားတဲ့ အစာေတြ ျဖစ္တယ္။

အရြက္ေတြ၊ မိႈ၊ ကညြတ္၊ မံုထာ၊ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ေတြကို အသင့္အတင့္ စားႏိုင္တယ္။ ခ်ဥ္တဲ့အသီးေတြ၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ပန္းသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြက အက္စစ္နည္းတယ္။ အက္စစ္နည္းတဲ့ အသီးေတြကေတာ့ လိမ္ေမာ္၊ သံပုရာ၊ ေရွာက္၊ ကမၺလာသီးတို႔ ျဖစ္တယ္။ ဒါ့အျပင္ အိႏၵိယက Key Lime, Citron, Wild Orange မေလးရွားက Pomelo တရုပ္က Mandarin Orange ကိုရီးယားက Trifoliate Orange ၾသစေတးလ်က Round Lime ေတြလည္း ပါတယ္။ Packaged fruit juices, Sauces, pickles and artificial sweeteners ေတြကို အက္စစ္မ်ားေနသူေတြက ေရွာင္သင့္ၾကတယ္။ Juices made of black cherry, Celery, Birch leaf and Parsley ေတြ ေသာက္သင့္တယ္။

ဆီးလမ္းပိုးဝင္ျခင္း

ဆီးမွာ ပိုးဝင္ေန-မေနကို Dipsticks နည္းနဲ႔ အိမ္မွာတင္ အလြယ္စမ္းႏိုင္တယ္။ အိပ္ရာထသြားတဲ့ဆီးကို စစ္ရင္ ၉ဝ% မွန္တယ္။ ဗက္တီးရီးယားကေနထြက္တဲ့ Nitrite (ႏိုက္ထရိတ္) ပါေန-မေန စစ္တာပါ။ ဆီးမွာအက္စစ္မ်ားေနရင္ ေက်ာက္ကပ္မွာ Uric acid stones, Cystine stones and Calcium oxalate stones ေက်ာက္ တည္ႏိုင္တယ္။ ဆီးလမ္းပိုးဝင္ေနသေတြ အက္စစ္မ်ားအစာေတြ၊ အပူ-အစပ္ ေရွာင္ရတယ္၊ ေဆးလိပ္ျဖတ္ရမယ္။ ဆီးပူေနသူ၊ ပံုမွန္ထက္ ပိုျပီး ဝမ္းသြားတာ၊ အန္တာျဖစ္ရင္လည္း ေရပိုေသာက္ရမယ္။ ဆီးသြားခ်င္စိတ္ရွိရင္ သြားလိုက္ပါ။ ဆီး-ဝမ္းသြားျပီး ေရေဆးရင္ လက္ကို ေရွ႕ကေန ေနာက္ဆီသာ တဖက္သပ္ သြားနည္း သံုးပါ။ ေရခ်ိဳးတာကို အေပၚကေန ေရက်တဲ့နည္း သံုးပါ၊ ေရခ်ိဳးစည္ထဲမွာ ခ်ိဳးတာ မေကာင္းပါ။ (ကန္ေတာ့ပါ) လိင္မဆက္ဆံမီ ေရေဆးပါ။ အမ်ိဳးသမီးသံုး Feminine hygiene sprays and scented douches ေတြ မသံုးပါနဲ႔။

ဆီးလမ္းပိုးဝင္ျခင္းအတြက္ ေဆးမ်ား

- ပဋိဇီဝေဆးမ်ား၊ Co-trimoxazole = Septrin (Trimethoprim 160 mg + Sulfamethoxazole 800 mg) တခါေသာက္ ၁ ျပား၊ တေန႔ ၂ ၾကိမ္၊ ၅ ရက္။ ဒါမွမဟုတ္ Amoxacilin 500 mg တခါေသာက္ ၁ ေတာင့္၊ တေန႔ ၂ ၾကိမ္၊ ၅ ရက္။ ဒါမွမဟုတ္ Ciprofloxacin 500 mg တခါေသာက္ ၁ ျပား၊ တေန႔ ၂ ၾကိမ္၊ ၅ ရက္။ ဒါမွမဟုတ္ Nitrofurantoin = 100 mg တေန႔ ၂-၄ ၾကိမ္၊ ၇ ရက္။

- ေလနာေဆး Antacid (Magnesium hydroxide) တခါေသာက္ ၁ ျပား၊ တေန႔ ၃ ၾကိမ္။

- နာတာ သက္သာေအာင္ Hyoscine (Spasmogin or Buscopan) တခါေသာက္ ၁ ျပား၊ တေန႔ ၂-၃ ၾကိမ္။

- လိင္ေၾကာင့္ျဖစ္သူေတြကို အတူေနျပီးျပီးရင္ ပဋိဇီဝေဆး တၾကိမ္ေသာက္ဘို႔ ညႊန္တယ္။ ဆီးေအာင့္တယ္လို႔ ခံစားရရင္ ၂-၃ ရက္ဆက္ ေသာက္ရမယ္။

ေဂါက္ျဖစ္ေနသူ၊ ဆီးပူေနသူ၊ ဆီးခဏခဏေအာင့္တတ္သူမ်ား Cranberry ခရန္ဘယ္ရီေဆး၊ ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ပါ။ ခ်ယ္ရီေဖ်ာ္ရည္ အိမ္မွာေဖ်ာ္ေသာက္ပါ။ Apple Cider Vinegar ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ပါ။ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ။ အသား ေလွ်ာ့စားပါ။

ေဆးပညာမသိရင္ က်န္းမာေရးဝန္ၾကီး၊ ဥပေဒမသိရင္ တရားသူၾကီးျဖစ္ရတဲ့ ဆိုရွယ္လစ္ေခတ္က စက္ရံုတခုကို ဝန္ၾကီးလုပ္ရသူက သြားစစ္တယ္။ အင္ဂ်င္နီယာအစစ္ကေန အစီရင္ခံတယ္။ ဝန္ၾကီးခင္ဗ်ား ဒီေရက pH 7 တိတိ ရွိပါတယ္ခင္ဗ်ား။ ဒီေတာ့ ဝန္ၾကီးမင္းက ေအး ေနာက္တခါ ၇ ထက္မ်ားေအာင္လုပ္ၾကတဲ့။

Dr. တင့္ေဆြ

၃၁-၁၂-၂ဝ၁၇

၃၁-၁၂-၂၀၂၀

Comments

Popular posts from this blog

Cancer-Fighting Foods ကင်ဆာအတွက် အကောင်းဆုံးအစားအစာ

Water poisoning ရေအဆိပ်သင့်ခြင်း

Colorectal cancer အူမကြီး ကင်ဆာ