အစာမျိုပြွန်ကင်ဆာ ဘာကြောင့်ဖြစ်ရသလဲ

"အစာပူပူ ရေနွေးပူပူ စားသောက်တဲ့သူတွေ ဂရုစိုက်ဘို့ အစာမျိုကင်ဆာ" လို့ တွေတာနဲ့ သုနေသနတွေ လိုက်ရှာပါတယ်။ 

မြန်မာလိုရေးနေကြတဲ့ စာတွေ အမျိုးမျိုး မကြာခဏ တွေ့တယ်။ မှန် မမှန် တင်ပြပါမယ်။

၂၀၁၆ ခုနှစ်က ယူအက်စ်အေမှာလုပ်ထားတဲ့ သုတေသနကို ကိုးကားမယ်။

အစားအသောက်၊ အာဟာရ၊ ကိုယ်လက်လှုပ်ရှားမှု နှင့် အစာမျိုပြွန် အဒီနိုကာစီနိုးမား (ကင်ဆာ)

အထောက်အထားခိုင်မာခြင်း

(က) ယုံကြည်ရလောက်သော 

၁။ ဖြစ်နိုင်ခြေများစေသည့်အကြောင်း = ကိုယ်ခန္ခာဆီများခြင်း (အေ)

၂။ ဖြစ်နိုင်ခြေနည်းစေသည့်အကြောင်း = (၁) ဟင်းသီးဟင်းရွက်စားသောက်ခြင်း

(၂) ကိုယ်လက်လှုပ်ရှားမှုလုပ်ခြင်း (ဘီ)

(ခ) ဖြစ်နိုင်လောက်သော = -

(၈) အကန့်အသန့်သာဖြစ်သော (သက်သေပြချက်မရှိ) 

အစားအသောက်မှာ ဖိုက်ဘာ၊ အသီး၊ အနေီရာင်အား၊ ပြုပြင်စီမံထားသည့်အသား၊ အသားရိုးရိုး၊ ဝက်သား၊ အပူချိန်များသည့်သောက်စရာများ၊ အတူနေခြင်း၊ အရက်၊ ဗီတာမင်ဘီ-၆၊ ဗီတာမင်-အီး၊ အရပ်၊ စားသောက်ပုံပုံစံ၊ ဖြူဖွေးနေအောင်ချွတ်မထားသည့် အနှံများ၊ ကော်ဓါတ်ပါစားစရာများ၊ စသည်။

သိသာထင်ရှားသော အထောက်အထား - မတွေ့

(အေ) = BMI ခန္ဓာကိုယ်ထုထည် + ခါးလုံးပတ် + ခါး-တင် အချိုး

(ဘီ) Adenocarcinoma and squamous cell carcinoma ကင်ဆာအမျိုးအစားများ 

မှတ်ချက် -

- "အစာမျိုပြွန်ကင်ဆာ ဘာကြောင့်ဖြစ်ရသလဲ ခိုင်မာတဲ့အကြောင်းခံ မတွေ့သေးပါ။"

- အပူချိန်များသောက်စရာတဲ့များထဲမှာ ရေနွေးပူပူ၊ ရေနွေးကြမ်းပူပူ၊ ကော်ဖီပူပူ၊ လက်ဖက်ရည်ပူပူ ၊ ဟင်းချိုပူပူ၊ ပဲဟင်းပူပူ၊ ချဉ်ရည်ပူပူ၊ စွပ်ပြုတ်ပူပူ စတာတွေပါတယ်။ အဲဒါတွေကြောင့် အစာမျိုပြွန်ကင်ဆာ မဖြစ်စေနိုင်။

- မြန်မာလိုရေးနေကြတဲ့ အစာမျိုပြွန်ကင်ဆာ ဘာကြောင့်ဖြစ်ရသလဲစာတွေ မှန်ပါ။ အထောက်အထား မရှိပါ။ ခြောက်လှန်တာသာဖြစ်တယ်။ 

- မမှန်တာနဲ့ မခြောက်ရ။ မှန်တာကိုလည်း လျှော့ပေါ့မရေးရ၊ မပြောရ။

- မြန်မာပြည်မှာ မြန်မာပြည်ကလူနာတွေကို သုတေသနပြုတာမျိုး ဘယ်ရောဂါအတွက်ဖြစ်စေ မရှိသလောက် ရှားတယ်။ အဲဒါကြောင့် အထောက်အထားနဲ့ပြောနိုင်တာလည်း ရှားတယ်။

- ဘာသာရပ်မျိုးစုံ သုတေသနလုပ်ငန်းတွေ ပြန်လည်ထွန်းကားလာပါစေသတည်း။

ဒေါက်တာတင့်ဆွေ

Comments

Popular posts from this blog

Allergic skin အရေပြား အလာဂျီ

Daflon 500 mg လိပ်ခေါင်းဆေး

Colorectal cancer အူမကြီး ကင်ဆာ