Hypertension and foods သွေးတိုး နှင့် အစားအသောက်
၁။ သွေးတိုးရှိလျှင် ဆားများ၊ သကြားများ၊ အဆီများတဲ့ အစားအသောက်တွေကို ဆင်ခြင်ပါ။
၂။ ကယ်လိုရီများတာတွေ၊
၃။ အရက်နဲ့ ကေဖင်းများတာတွေကို ရှောင်ပါ။
ဆားများတဲ့၊ ဆားနဲ့လုပ်တဲ့ အစားအသောက်အားလုံးနဲ့ဆိုင်တယ်။ မြန်မာပြညမှာ စားသုံးတာတွေတိုင်းလိုလိုမှာ ဆားပါတယ်။ ဆားများတယ်။ ဆားဆိုတာ ဆိုဒီယမ်ဓါတ်။
- ဆား၊ ငပိ၊ ငါးခြောက်၊ ငံပြာရည်။
- ဟင်းချိုမှုန့်၊ အသားမှုန့်၊ အရသာမှုန့်တွေမှာလည်း အတိုင်းအဆတခုစီ ပါတယ်။
- အထားခံအောင်လုပ်တဲ့ အစားအသောက်တွေ၊
- လက်လုပ်ချဉ်တွေတိုင်းမှာ ဆားပါတယ်။
- နေ့စဉ် ဆားပဏာမ 6 grams ထက် မပိုသင့်။ စုစုပေါင်း လက်ဖက်ရည်ဇွန်းနဲ့ ၁ ဇွန်း အများဆုံး။
- ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ၊ အသီးအနှံတွေ၊ အစေ့အဆံတွေ ကောင်းတယ်။
- အဆီနည်း၊ အဆီထုတ်နွားနို့ သင့်တယ်။
- ငါးတွေ သင့်တယ်။
- ပဲအမျိုးမျိုးနဲ့ ပဲသီးအမျိုးမျိုး ကောင်းတယ်။
အစားအသောက်တွေကို ဆင်ခြင်တာအပြင်
- သွေးကျဆေး နေ့စဉ် ပုံမှန် သောက်နေရမယ်။
- ကိုယ်လက်လှုပ်ရှာမှု ပုံမှန် လုပ်ရမယ်။
- ကိုယ်အလေးချိန် ထိန်းရမယ်။
- အရက်၊ ဆေးလိပ် မသင့်။ ကေဖင်း များတာ မသင့်။
Illustration by Sally Caulwell
ဒေါက်တာတင့်ဆွေ

Comments
Post a Comment