ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်သော အပင်အခြေခံအစားအစာများသည် ဆီးချိုရောဂါရှိသူများ၊ အဝလွန်သူများကို အသက်ပိုရှည်စေနိုင်သည်

အပင်အခြေခံအစားအစာများသည် ပိုမိုကောင်းမွန်သောကျန်းမာရေးနှင့် ဆက်စပ်မှုရှိသော်လည်း အပင်အခြေခံအစားအစာအားလုံးသည် တူညီစွာဖန်တီးထားခြင်းမဟုတ်ပါ။

ဆီးချိုရောဂါ သို့မဟုတ် နှလုံးရောဂါကဲ့သို့ နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာ အခြေအနေရှိသူများအတွက် ကျန်းမာရေးနှင့် ညီညွတ်သော အပင်အခြေခံအစားအစာသည် အသက်ရှည်နိုင်သည်။

မကျန်းမာသောသူသည် စောစီးစွာသေဆုံးနိုင်ခြေကို တိုးမြင့်စေသည်ဟု လေ့လာမှုအသစ်တခုက မီးမောင်းထိုးပြထားသည်။

ကျွမ်းကျင်သူများသည် သန့်စင်ပြီး အစေ့အဆန်များ၊ သကြားလုံးများနှင့် တိရစ္ဆာန်ထွက်ပစ္စည်းများအစား အာဟာရဓာတ်ကြွယ်ဝသော အပင်အခြေခံအစားအစာများကို ပိုမိုစားသုံးရန် အကြံပြုထားသည်။

လေ့လာမှုအသစ်တခုအရ ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်သော အပင်အခြေခံအစားအစာကို လိုက်နာခြင်းသည် အဝလွန်ခြင်း၊ ဆီးချိုရောဂါနှင့် နှလုံးရောဂါများကဲ့သို့သော နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာအခြေအနေများရှိသည့် လူတဦးချင်းစီကို အသက်ပိုရှည်စေနိုင်ကြောင်း အကြံပြုထားသည်။

သုတေသီများသည် ယူကေ၊ ယူအက်စ်နှင့် တရုတ်နိုင်ငံတို့တွင် ပြုလုပ်ခဲ့သော ကြီးမားသော အလားအလာရှိသော လေ့လာမှုများမှ ကောက်ယူထားသော ဤအခြေအနေများဖြင့် ပါဝင်သူ 78,000 နီးပါးထံမှ အချက်အလက်များကို ဆန်းစစ်ခဲ့သည်။

ကျန်းမာသောအပင်ကိုအခြေခံသော အစားအသောက်ကို အနီးကပ်လိုက်နာခြင်းသည် သေဆုံးနိုင်ခြေကို လျော့ကျစေသည့်အပြင် နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာရောဂါနှင့် ကင်ဆာကြောင့် သေဆုံးမှုများနှင့် ဆက်စပ်နေသည်။ ဆန့်ကျင်ဘက်အားဖြင့်၊ ကျန်းမာရေးနှင့် မညီညွတ်သော အပင်အခြေခံ အစားအစာကို လိုက်နာခြင်းသည် သေဆုံးမှုအန္တရာယ် တိုးလာခြင်းနှင့် ဆက်စပ်နေသည်။

ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်ပြီး ကျန်းမာရေးနှင့်မညီညွတ်သော အပင်အခြေခံအစားအစာများ- ကွာခြားချက်ကား အဘယ်နည်း။

သုတေသီများသည် အဓိက စူးစမ်းလေ့လာမှု သုံးခုတွင် နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာ အခြေအနေများရှိသည့် ပါဝင်သူများထံမှ အချက်အလက်များကို ကြည့်ရှုခဲ့သည်-

U.K. Biobank (2006-2022) မှ အရွယ်ရောက်ပြီးသူ 55,000

U.S. National Health and Nutrition Examination Study (NHANES) (1999-2018) မှ အရွယ်ရောက်ပြီးသူ 18,000

Chinese Longitudinal Healthy Longevity Study (CLHLS) (2006-2018) မှ အရွယ်ရောက်ပြီးသူ 4500 နီးပါး၊

၎င်းတို့သည် လေ့လာမှုတခုစီ၏အစတွင် ပြုလုပ်ခဲ့သော ၂၄ နာရီ အစားအသောက် ပြန်လည်သိမ်းဆည်းခြင်းဆိုင်ရာ အင်တာဗျူးများ သို့မဟုတ် လေ့လာမှုတခုစီ၏အစတွင် ပြုလုပ်ခဲ့သော အစားအသောက်မေးခွန်းလွှာများအပေါ် အခြေခံ၍ ပါဝင်သူများ၏ အစားအသောက်များကို တကြိမ်တည်းတွင် အကဲဖြတ်ပါသည်။ တွင်ကျယ်စွာအသုံးပြုနေစဉ်တွင်၊ ဤနည်းလမ်းသည် ကိုယ်တိုင်သတင်းပို့သည့်ဒေတာ၏တိကျမှုပေါ်တွင်မူတည်ပြီး အချိန်ကြာလာသည်နှင့်အမျှ စားသောက်မှုအလေ့အထတွင် ပြောင်းလဲလာနိုင်သည့်အခြေအနေများအတွက် ထည့်သွင်းစဉ်းစားမည်မဟုတ်ပါ။

ထို့နောက် သုတေသီများသည် ပါဝင်သူတိုင်းကို အပင်အခြေခံ အစားအသောက် အညွှန်းကိန်း နှစ်ခုဖြစ်သည့် ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်သော နှင့် ကျန်းမာရေးနှင့် မညီညွတ်သော ရမှတ်များ ပေးခဲ့သည်။

ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ၊ သစ်သီးများ၊ အစေ့အဆန်များ၊ ပဲပင်များ၊ လက်ဖက်ရည်နှင့် ကော်ဖီတို့ကဲ့သို့ ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်သော အပင်အခြေခံအစားအစာများကို ပိုမိုစားသုံးကြောင်း အစီရင်ခံသူများအတွက် ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်သော အပင်အခြေခံအစားအစာအညွှန်းကိန်းသည် မြင့်မားသည်။

ဆန့်ကျင်ဘက်အားဖြင့် သန့်စင်ထားသော အစေ့အဆန်များ၊ အာလူးများ၊ သကြားပါသော အချိုရည်များနှင့် တိရစ္ဆာန်အခြေခံ အစားအစာများကို စားသုံးကြောင်း အစီရင်ခံတင်ပြသော ပါဝင်သူများသည် ကျန်းမာရေးနှင့် မညီညွတ်သော အပင်အခြေခံ အစားအစာ အညွှန်းကိန်းတွင် ပိုများသည်။

၎င်းတို့၏ ခွဲခြမ်းစိတ်ဖြာမှုတွင် သုတေသီများသည် အချိန်ကြာလာသည်နှင့်အမျှ သေဆုံးနိုင်ခြေကို ခန့်မှန်းရန် စာရင်းအင်းနည်းလမ်းများကို အသုံးပြုခဲ့သည်။ အသက်အရွယ်နှင့် လိင်ကဲ့သို့သော အသက်အပိုင်းအခြားများ အပါအဝင် ရလဒ်များကို လွှမ်းမိုးနိုင်သည့်အချက်များအပြင် အခြားသော အစားအသောက်နှင့် လူနေမှုပုံစံစသည့်အချက်များပါ ထည့်သွင်းစဉ်းစားခဲ့ကြသည်။

ကျန်းမာသော အပင်အခြေခံ စားသောက်မှုပုံစံသည် သေဆုံးနိုင်ခြေကို လျှော့ချနိုင်သည်။

လေ့လာမှုရလဒ်များက နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာ ဇီဝဖြစ်စဉ်အခြေအနေရှိသူတဦးသည် ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်ပြီး အပင်အခြေခံအစားအစာကို စားသုံးခြင်းဖြင့် ၎င်းတို့၏ သက်တမ်းကို သက်တမ်းတိုးနိုင်သည်ဟု လေ့လာမှုရလဒ်များက ဖော်ပြသည်။

အထူးသဖြင့်၊ ကျန်းမာသောအပင်အခြေခံအစားအစာကို အနီးကပ်လိုက်နာခြင်းသည် မည်သည့်အကြောင်းကြောင့်၊ နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာရောဂါ သို့မဟုတ် ကင်ဆာရောဂါကြောင့်မဆို သေဆုံးနိုင်ခြေ 17% မှ 24% လျော့နည်းခြင်းနှင့် ဆက်စပ်နေပါသည်။

တချိန်တည်းတွင်၊ ကျန်းမာရေးနှင့် မညီညွတ်သော အပင်အခြေခံ အစားအစာကို ပိုမိုနီးကပ်စွာ လိုက်နာခြင်းသည် အဆိုပါ အကြောင်းရင်းများကြောင့် သေဆုံးနိုင်ခြေ 28% မှ 36% တိုးလာခြင်းနှင့် ဆက်စပ်နေသည်။

ဤရလဒ်များသည် အသက်၊ လူမျိုး၊ လိင်၊ ခန္ဓာကိုယ်ထုထည်ညွှန်းကိန်း၊ ဆေးလိပ်သောက်ခြင်း၊ အရက်သောက်ခြင်း၊ ကိုယ်လက်လှုပ်ရှားမှုအဆင့်နှင့် မတူညီသော နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာ အခြေအနေများအလိုက် အုပ်စုခွဲခွဲခြမ်းစိတ်ဖြာမှုများတွင် တသမတ်တည်း ဖြစ်နေပါသည်။

ထို့အပြင်၊ ယူကေနှင့် အမေရိကန်ပါဝင်သူများသည် တရုတ်ပါဝင်သူများ (ပျမ်းမျှအသက် ၈၄ နှစ်) ထက် များစွာငယ်သော်လည်း၊ ရလဒ်များသည် မတူညီသောနိုင်ငံများတွင် တသမတ်တည်းရှိနေပါသည်။

ဤတွေ့ရှိချက်များသည် စူးစမ်းဆင်ခြင်ဖွယ်ရာဖြစ်ပြီး အကြောင်းတရားနှင့် အကျိုးသက်ရောက်မှုကို သက်သေမပြနိုင်ပါ။ သို့သော်လည်း ၎င်းတို့သည် အထူးသဖြင့် နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာ အခြေအနေများ ရှိသူများအတွက် ကျန်းမာရေး ရလဒ်များ တိုးတက်စေရန် ကျန်းမာသော အပင်အခြေခံ အစားအစာများ၏ အလားအလာကို မီးမောင်းထိုးပြပါသည်။

ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ၊ သစ်သီးများ၊ အစေ့အဆန်များ၊ ပဲပင်များ၊ အခွံမာသီးများနှင့် ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်သောအဖျော်ယမကာများ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်သည့် ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်သော အပင်ကိုအခြေခံသည့် အစားအစာများသည် အောက်ပါတို့အားဖြင့် နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာကျန်းမာရေးကို ထောက်ပံ့ပေးနိုင်သည်

LDL ကိုလက်စထရောနှင့် triglycerides များကို လျော့ကျစေပြီး HDL ကိုလက်စထရောကို မြှင့်တင်ပေးကာ နှလုံးတိုက်ခိုက်ခံရမှုနှင့် လေဖြတ်နိုင်ခြေကို လျှော့ချပေးသည်။

အင်ဆူလင် အာရုံခံနိုင်စွမ်းနှင့် ဂလူးကို့စ် ဇီဝြဖစ်ပျက်မှုကို မြှင့်တင်ပေးခြင်း၊ ဆီးချိုရောဂါ စီမံခန့်ခွဲမှုကို အထောက်အကူဖြစ်စေပြီး နောက်ဆက်တွဲပြဿနာများကို လျှော့ချပေးသည်။

oxidative stress နှင့် နာတာရှည်ရောင်ရမ်းခြင်းကို လျှော့ချပေးကာ နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာ ရောဂါများကို အဓိကမောင်းနှင်ပေးသည်။

နှလုံးကျန်းမာရေးကို ပိုမိုကောင်းမွန်စေရန်အတွက် endothelial လုပ်ငန်းဆောင်တာနှင့် သွေးကြောများ ပျော့ပျောင်းမှုကို တိုးတက်စေသည်။

မြန်မာပြည်သူတွေ ဘယ်မှာနေနေ ကျန်းမာရေးနဲ့ညီညွတ်တဲ့အစားအသောက်တွေ စားသုံးနိုင်ကြပါစေသတည်း။

https://www.medicalnewstoday.com/articles/healthy-plant-based-diets-may-help-diabetes-obesity-heart-disease-live-longer

ဒေါက်တာတင့်ဆွေ

Comments

Popular posts from this blog

Daflon 500 mg လိပ်ခေါင်းဆေး

Vaginal itching မိန်းမကိုယ် ယားခြင်း

Piles Q and A လိပ်ခေါင်းရောဂါ အမေး-အဖြေများ