အသည်းရောဂါများနှင့် အစားအသောက်

ဆရာရှင့် ကျွန်မသူငယ်ချင်းက ကလေးနှစ်ယောက် မေမေ  သူက အသက် ၂၄ အခု ( - ) ပြည်မှာ သူက အသည်းရောင် c ပိုးဖြစ်နေတာ တရုတ်ဆေးကုနေတယ် အခုသူ ဘာဖြည့်စွက်စာများ စားလို့ ရလဲ သိချင်လို့ပါ ဆရာ

အသည်းရောင် စီကို ဆရာဝန်တွေညွှန်းတဲ့ ဆေးကုသနည်းအတိုင်း လိုက်နာရပါမယ်။ ဆေးဖြစ်တယ်။ အစားအသောက် မဟုတ်ပါ။ မြန်မာပြည်မှာ ဘာလေးတဲ့ဆို ဘာစားရမလဲ၊ ဘယ်အစားတွေရှောင်ရမလဲကိုသာ အဓိကထားနေကြတာ မှန်ပါ။ ဖြည့်စွက်ကို အလွန်ကြော်ငြာနေကြတာလည်း လမ်းလွဲကိုပို့ဆောင်နိုင်တယ်။ လိုအပ်သူတွေသာ လိုတယ်။ မလုပ်အပ်သူတွေ ပိုက်ဆံအပိုသာကုန်မယ်။ မသင့်မှန်ရင် ရောဂါကို ပိုဆိုးစေနိုင်တယ်။

အသည်းရောဂါများနှင့် မသင့်သည့် အစားအသောက်များ

သကြား၊ ကျန်းမာရေးနှင့် မညီညွတ်သော အဆီများသော အစာများ၊ ဆားနှင့် အရက်တို့ကို ရှောင်ကြဉ်သင့်သည်။ ဤအစားအစာများသည် အသည်းကို ပိုဖိစီးစေပြီး အသည်းအဆီဖုံးရောဂါနှင့် အသည်းခြောက်ခြင်းကဲ့သို့သော အခြေအနေများကို အထောက်အကူပြုနိုင်သည်။ 

ကန့်သတ်ရန် သို့မဟုတ် ရှောင်ကြဉ်ရန် အစားအစာများ

အရက်အလွန်အကျွံသောက်ခြင်းက အသည်းကို သိသိသာသာ ပျက်စီးစေပြီး အရက်အလွန်အကျွံသောက်တဲ့ အသည်းရောဂါကို ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။ 

သကြားပါသော အစားအစာများနှင့် အချိုရည်များ

သကြားအလွန်အကျွံစားသုံးခြင်းသည် အသည်းအတွင်း အဆီများစုပုံလာပြီး အင်ဆူလင်ကို ခုခံနိုင်စေသည်။

ကြော်ထားသော အစားအစာများ၊ ပြုပြင်ထားသော သရေစာများနှင့် အချို့သော အနီရောင်အသားများတွင် ပါရှိသော အဆိုပါအဆီများသည် အသည်းရောင်ရမ်းခြင်းနှင့် ပျက်စီးခြင်းကို အထောက်အကူပြုနိုင်သည်။ 

အကြော်အစားအစာများ

ကျန်းမာရေးနှင့် မညီညွတ်သော အဆီနှင့် ကယ်လိုရီများ မကြာခဏ မြင့်မားသောကြောင့် ၎င်းတို့သည် အသည်းအဆီစုပုံခြင်းကို အထောက်အကူပြုနိုင်သည်။ 

ပြုပြင်ထားသော အသားများ

အနီရောင်အသားများနှင့် ပြုပြင်ထားသော အသားများသည် ပြည့်ဝဆီနှင့် ဆိုဒီယမ် မြင့်မားသောကြောင့် အသည်းကို အန္တရာယ်ဖြစ်စေနိုင်သည်။

ဆိုဒီယမ် (ဆား) မြင့်မားသော အစားအစာများ

ဆိုဒီယမ် လွန်ကဲစွာ စားသုံးခြင်းသည် အသည်းကို ဖိစီးစေသော ရေဓာတ်ကို ထိန်းထားနိုင်ကာ သွေးတိုးရောဂါကို ဖြစ်စေနိုင်သည်။ 

အထူးပြုပြင်ထားသော အစားအစာများ

၎င်းတို့တွင် ကျန်းမာရေးနှင့် မညီညွတ်သော အဆီများ၊ သကြားများနှင့် ဖြည့်စွက်စာများ အသည်းကို တင်းမာစေနိုင်သော ပစ္စည်းများ ပါဝင်လေ့ရှိသည်။

အသည်းကျန်းမာရေးအတွက် ယေဘုယျအားဖြင့် ကောင်းမွန်သော အစားအစာများ

သစ်သီးများနှင့် ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ

ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းများနှင့် အာဟာရဓာတ်များ ကြွယ်ဝစွာပါဝင်သောကြောင့် အဆိုပါအစားအစာများသည် အသည်းပျက်စီးခြင်းမှ ကာကွယ်ပေးနိုင်သည်။ 

အစေ့အဆန်များ

အမျှင်ဓာတ်နဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေကို ဖြည့်ဆည်းပေးတာကြောင့် သွေးတွင်းသကြားဓာတ်ကို ထိန်းညှိပေးပြီး အသည်းကျန်းမာရေးကို ထောက်ပံ့ပေးနိုင်ပါတယ်။ 

အဆီနည်းပရိုတင်း

အနီရောင်အသားများနှင့် ပြုပြင်ထားသော အသားများကို ကန့်သတ်ထားစဉ် အသည်း၏လုပ်ဆောင်ချက်အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်သော အမိုင်နိုအက်ဆစ်များကို ထောက်ပံ့ပေးသည်။

ကျန်းမာသောအဆီ

အစေ့အဆန်များ၊ အစေ့အဆန်များနှင့် ထောပတ်သီးများတွင်ပါရှိသော အဆိုပါအဆီများသည် အသည်းကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူပြုနိုင်သည်။ 

ငါး

ဆော်လမွန်ကဲ့သို့သော ငါးအချို့တွင် အိုမီဂါ-၃ ဖက်တီးအက်စစ် ကြွယ်ဝသောကြောင့် အသည်းကျန်းမာရေးကို အကျိုးပြုနိုင်သည်။

ဒေါက်တာတင့်ဆွေ

Comments

Popular posts from this blog

Daflon 500 mg လိပ်ခေါင်းဆေး

Vaginal itching မိန်းမကိုယ် ယားခြင်း

Piles Q and A လိပ်ခေါင်းရောဂါ အမေး-အဖြေများ