The Top Foods for Better Gut Health အူလမ်းကြောင်းကျန်းမာရေးအတွက် ထိပ်တန်းအစားအစာများ

၁။ Fiber-Rich Foods အမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝသောအစားအစာများ

ပျော်ဝင်နိုင်နဲ့ မပျော်ဝင်နိုင်တဲအမျှင်ဓာတ်နှစ်မျိုးရှိတယ်။ အူတွင်းမှာရှိတဲဘက်တီးရီးယားတွေက ပျော်ဝင်နိုင်တဲအမျှင်ဓာတ်တွေကို ဖြိုခွဲပြီး အကျိုးပြုဒြပ်ပေါင်းတွေနဲဓာတ်ငွေ့တွေကို ထုတ်ပေးပါတယ်။ ဝမ်းကိုပျော့စေတယ်။

ဂျုံမှုန့်၊ အုတ်စပါးဆန်ကြမ်းဂျုံစေ့များနှမ်းနက်၊ နေကြာစေ့များနှမ်းစေ့များ

အခွံမာသီးတွေဗာဒံစေ့အမျိုးမျိုးအခွံမာသီးအမျိုးမျိုး ကောင်းတယ်။

ပဲအမျိုးမျိုးကောင်းတယ်။ စွန်တာနီပဲပဲဖြူပဲစိမ်းပဲခွဲခြမ်းကုလားပဲပဲနီလေး

ကြက်သွန်နီမုန်လာဥနီမှိုပဲပင်ပေါက်၊ ဂေါ်ဖီထုပ်။

သစ်သီးခြောက်တွေ ကောင်းတယ်။ မက်မွန်သီးလိမ္မော်သီးဘလက်ဘယ်ရီသီးသလဲသီးထောပတ်သီးသင်္ဘောသဖန်းသီးခြောက်၊ စပျစ်သီးခြောက်။

အမေရိကန်အစားအသောက်လမ်းညွှန်ချက်များအရ ကယ်လိုရီ ၁၀၀၀ တိုင်းအတွကအနည်းဆုံး အမျှင်ဓာတ် ၁၄ ဂရမစားသုံးရနအကြံပြုထားတယ်။

၂။ Prebiotic ပရီဘိုင်အောတစအစားအစာများ

အူထဲရှိတဲဘက်တီးရီးယားတွေက ပရီဘိုင်အောတစ်တွေကို ချေဖျက်နိုင်ပြီး SCFAs ခေါ် ဒြပ်ပေါင်းတွေကို ဖန်တီးနိုင်တယ်။ SCFA တွေက အူထဲရှိ pH အဆင့်ကို ဟန်ချက်ညီစေရန်၊ အန္တရာယ်ရှိ ဘက်တီးရီးယားတွေ ကြီးထွားမှုကို ရပ်တန့်ရန်နဲအူလှုပ်ရှားမှုကို ကူတယ်။

ကြက်သွန်နီ

ကြက်သွန်ဖြူ

ကညွှတ်

ငှက်ပျောသီး

မုယောစပါး

ဂျုံ

ကောက်စပါး

ပဲစေ့များ

နို့များ

၃။ Probiotic အစားအစာများ

အစာခြေကျန်းမာရေးကို ထောက်ပံ့ပေးနိုင်တဲသက်ရှိ သေးငယ်တဲဇီဝရုပ်တွေဖြစ်တယ်။ ဒိန်ချဉ်လို အစားအစာတွေက သက်ရှိဘက်တီးရီးယားတွေပါလိုအချဉ်ဖောက်ပေးတယ်။ ဖျော်ရည်၊ နို့၊ နံနက်ခင်းစာမှာ စားလေ့ရှိတဲစီရီရယ်နဲဖော်မြူလာတွေလို အချဉ်ဖောက်ထားတဲအစားအစာတွေမှာလည်း ပရိုဘိုင်အိုတစ်ကို ထည့်နိုင်တယ်။ ပရိုဘိုင်အိုတစအစားအစာတွေက ဝမ်းလျှောခြင်းဝမ်းချုပ်ခြင်း ကုသရာမှာလည်း ကူညီပေးနိုင်တယ်။ ပဋိဇီဝဆေးသောက်ရတဲ့ကလေးတွေကို ပရိုဘိုင်အိုတစ်ဒိန်ချဉ် ကျွေးနိုင်တယ်။

၄။ ချဉ်တဲ့အစားအစာတွေ

ဒိန်ချဉအပါအဝငအချဉ်ဖောက်ထားတဲအစားအစာတွေက သက်ရှိဘက်တီးရီးယားတွေနဲလုပ်ထားတယ်။

သက်ရှိဘက်တီးရီးယားတွေပါတဲအစားအစာကို အချဉ်ဖောက်ချိန်မှာ ဘက်တီးရီးယားများထွက်ရှိသည့် ဒြပ်ပေါင်းများပါဝင်လိုအူလမ်းကြောင်းကျန်းမာရေးကို ထောက်ပံ့ပေးနိုင်တယ်။

ဒိန်ချဉ

ကင်ချီ

မီဆို

ချဉ်သည်။

ပန်းသီးရှာလကာရည

၅။ Antioxidant ကြွယ်ဝသော အစားအစာများ

အူအတွင်းရှိ ဆဲလ်များဟာ အတွင်းပိုင်းနှင့် ပြင်ပအရင်းအမြစ်များမအန္တရာယ်ရှိသော ဒြပ်ပေါင်းတွေနဲထိတွေ့တယ်။ ဒြပ်ပေါင်းများစုပုံလာရငဆဲလ်တွေကို ပျက်စီးစေပြီး အူနေပိုးမွှားတွေနဲကိုယ်ခံအားစနစ်ကို ထိခိုက်နိုင်တယ်။ Antioxidants ကနေ အန္တရာယ်ရှိတဲဒြပ်ပေါင်းတွေကို ဖယ်ရှားပေးတယ်။

ဗီတာမင်စီကနေ အစာအိမ်အတွင်း အဏုဇီဝကို တိုးတက်ကောင်းမွန်စေတယ်။ သစ်သီးတွေဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေအခွံမာသီးတွေအစေ့အဆန်တွေမှာ တွေ့နိုင်တယ်။

ရှောင်ရန်များ

Ultra-processed foods အလွန်ပြုပြင်ထားတဲအစားအသောက်တွေမှာ သကြားပြည့်ဝဆီဆားနဲစွဲစေနိုင်တာတွေ ပါတယ်။ အလွန်အကျွံစားတဲ့အခအူနေပိုးမွှားတွေကို ထိခိုက်စေနိုင်တယ်။

အချိုရည်များ

အာလူးချောင်းကြော

ကောက်နှံများ

ကွတ်ကီး

ကြိုတင်ပြုလုပ်ထားသော အစားအစာများ

အပင်အခြေခံနို

အရသာဖြည့်ထားသောဒိန်ချဉ်။

ဒေါက်တာတင့်ဆွေ

Comments

Popular posts from this blog

Daflon 500 mg လိပ်ခေါင်းဆေး

Vaginal itching မိန်းမကိုယ် ယားခြင်း

Piles Q and A လိပ်ခေါင်းရောဂါ အမေး-အဖြေများ